Translate this Blogger

Dwaalhaas 2014 Weblog ( Feed ) "elke dag wat nieuws"

Sunday, November 25, 2012

The Red Light District XXX

de Efteling of Disney World voor ( vrijgezellen ) mensen zoals mij..The Red Light District, ( en dan bij voorkeur ) de Amsterdamse wallen, 1 keer per jaar verrek ik met minstens 500 euro op zak met de trein richting Amsterdam ...
"s'morgens vroeg al" tijdens de 1.5 uur durende treinreis geniet ik van een fles whisky cola, en eenmaal in Amsterdam aangekomen ga ik altijd meteen naar de eerste de beste kroeg die open is op de wallen 
Natuurlijk hebben wij hier in mijn eigen stad Eindhoven ook een Red light District maar maar daar kom ik nooit, 1 keer per jaar naar de Wallen in Amsterdam want het is het Hele leventje daar, kroegjes, spanning, de gebouwen, de grachten dat is wat Amsterdam extra gezellig en leuk maakt,
Wiki Pedia :

De Wallen of de walletjes is in de volksmond de naam voor een aantal straten in het oudste deel van Amsterdam, in Amsterdam-Centrum. Met de Wallen wordt meestal het gebied tussen de Warmoesstraat en de Zeedijk bedoeld.
De Wallen zijn vermoedelijk de bekendste hoerenbuurt van de Westerse wereld. Er wordt veel raamprostitutie bedreven. De buurt wordt in het Engels aangeduid met Red Light District, vanwege de rode lampjes die traditioneel voor de kamertjes van de prostituees branden.
De rosse buurt beslaat het oostelijk deel van het Wallengebied, dus aan deOudezijde. Dit prostitutiegebied meet circa 250 x 250 meter en wordt begrensd door de Lange/Korte Niezel in het noorden, de Zeedijk/Nieuwmarkt in het oosten, de Koestraat/St. Jansstraat in het zuiden en de Warmoesstraat in het westen. Prostitutie vindt plaats in de Barndesteeg, Bethlehemsteeg, Bloedstraat, Dollebegijnensteeg, Enge Kerksteeg, Goldbergersteeg, Gordijnensteeg, Molensteeg, Monnikenstraat, Oudekerksplein, Oudekennissteeg, Oudezijds Achterburgwal, Oudezijds Voorburgwal, Sint Annendwarsstraat, Sint Annenstraat, Stoofsteeg en Trompettersteeg.
Geschiedenis
Vóór 1385 werd Amsterdam in het westen afgeschermd met een gracht (nuNieuwezijds Voorburgwal) met daarbuiten een aarden wal met palissade, en in het oosten hetzelfde (nu Oudezijds Voorburgwal). Omstreeks 1385 werden daarbuiten nieuwe grachten met wallen aangelegd: Nieuwezijds Achterburgwal (nu Spuistraat) in het westen en Oudezijds Achterburgwal in het oosten. Zo ontstond het gebied dat we nu als de Wallen kennen.
De Wallen liggen in het oudste deel van Amsterdam. De Oude Kerk, het oudste nog bestaande gebouw van de stad, en de Warmoesstraat dateren van de 13e eeuw.
Tot 1578 werd het gebied Oudezijde gekenmerkt door vele kloosters. Na de Alteratiekregen de kloosters van het nieuwe, overwegend calvinistische stadsbestuur andere bestemmingen zoals weeshuis of tuchthuis.
Al in een vroeg stadium, 15e eeuw of eerder, vond in het iets ruimer genomen gebiedOudezijde prostitutie plaats, wellicht niet meteen exact in de straten waar vandaag de prostitutie is. Sindsdien is de prostitutie er nooit weggeweest[1]. Sinds de 15e eeuw of eerder zijn bordelen en andere prostitutiegelegenheden in ieder geval te vinden in het gebied Oudezijde in oud-Amsterdam, regelmatig ook in andere stadsdelen.
Eind 19e eeuw, en rond 1920 nog steeds, waren de Zeedijk en het aangrenzende Wallengebied totaal verkrot, maar ook toen werd er prostitutie bedreven[1], deelstippelprostitutie.
In de jaren 1930 vond er al raamprostitutie plaats. Prostituees mochten van de politie niet in de deuropening klanten lokken, maar wel achter het raam zitten met de gordijnen op een klein kiertje[2]. Vanaf de jaren 1960 nam in het Wallengebied de prostitutie sterk toe[1].
Sinds 1578 wordt in Amsterdam regelmatig hoererij of facilitering ervan strafbaar gesteld, verboden of verjaagd. In 2009 ging de gemeenteraad akkoord met het aanduiden van de raamprostitutie als een criminele branche (zie Geschiedenis van de prostitutie in Amsterdam). In aansluiting daarop besloot het stadsbestuur in 2011 de raambordelen te verjagen uit bijvoorbeeld de Sint Annenstraat enOudekerksplein en omgeving. Amsterdam denkt, hiermee vrouwen die worden gedwongen tot prostitutie te helpen




If you've enjoyed this message or Art Work on my Daily Art Blog, share this Blogger www.dwaalhaas.nl & www.dwaalhaas.com and spread the message. Thank you for sharing ..

No comments:

Post a Comment

Search in This Blog