Translate this Blogger

Dwaalhaas 2014 Weblog ( Feed ) "elke dag wat nieuws"

Friday, November 23, 2012

Eerbetoon aan Phil Bloom

22-09-1967 - Phil Bloom naakt, in het VPRO-televisieprogramma 'Hoepla' . Phil Bloom was twee keer bloot te zien in Hoepla! Het bekendst is de scene waarin zij bloot de krant zit te lezen, van 9 oktober 1967. De naaktscene leidt tot veel commotie en zelfs kamervragen.
Bron: ANP Historisch Archief 


Dit video fragment en de poster uit 1976 en de beroemde PSP poster, die onlangs weer in opspraak was omdat hij van Facebook werd verwijderd, wekte mijn interesse om mezelf een iets dieper in de persoon Phil Bloom te verdiepen, waardoor ik ook snel op haar Kunst site terecht kwam.. haar kunst, haar boeken, haar blogger en haar CV,  wekte meer dan genoeg respect voor deze vrouw op om ook van haar een schilderij te maken, op mijn schilderij zit ze echter niet verborgen achter een krant, maar met al haar natuurlijke vrouwelijke schoonheid voor een krant...

Wikipedia over Phil Bloom(Berkel en Rodenrijs, 27 november 1945) is een Nederlandskunstenares.
In 1965 begon ze te studeren aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, maar na één jaar stopte ze daar om aan de eveneens in Den Haag gevestigde Vrije Academie verder te studeren. Van 1967 tot 1974 studeerde Bloom aan de Rietveldacademie in Amsterdam. In het begin van haar carrière tekende ze onder andere voor het studentenblad Propria Cures en werkte ze aan aftitelingen bij films. Rond haar dertigste vertrok ze voor vijf jaar naar New York en daarna heeft ze ook nog enkele jaren in India gewoond. Momenteel woont en werkt ze in Antwerpen.
Hoepla :
Medio jaren zestig werd Phil Bloom opgenomen in 'Fluxus', een artistieke beweging die in het Nederland van die tijd hogelijk alternatief was. Fluxus stelde zich onder meer ten doel om de 'burgerlijke truttigheid' van de samenleving te doorbreken en gebruikte Phil hiervoor als breekijzer.
Op 9 oktober 1967 verscheen de destijds 21-jarige Phil Bloom geheel naakt in het VPRO-programma Hoepla, wat een baanbrekende primeur voor de Nederlandse televisie was. Het leidde tot grote commotie en zelfs tot kamervragen in de Tweede Kamer. Ook haalde Phil met haar optreden de internationale pers. Het was voor Playboy aanleiding om een interview van haar te plaatsen in de uitgave van oktober 1968 met de kop "TV's first nude".
Overigens had Phil Bloom zich al eerder in 1967 naakt laten fotograferen: voor het standbeeld van het Lieverdje, op het Spui in Amsterdam. Verder speelde Phil in 1968 naakt in de geflopte film Professor Columbus, met een zeer jonge Jeroen Krabbé als hippie-koning.
Daarna kreeg Phil er genoeg van dat de publieke aandacht voortdurend op haar naaktheid focuste. Ze heeft in de jaren zeventig zelfs nog geprocedeerd om een uitgever te beletten deze afbeeldingen te exploiteren.
In april 2000 publiceerde het tijdschrift Libelle een interview waarin zij zei over haar optreden in het programma Hoepla:
"Hier [in Antwerpen] krijg ik respect en heb ik niet dat stempel van die minuut naakt op tv. In principe heb ik nooit last gehad van die gebeurtenis, ik sta er nog steeds achter. Maar in Nederland geven ze vaak geen kans om iets anders te zijn dan dat meisje van toen. Er moet eindelijk maar eens begrepen worden dat bloot de krant lezen niet het enige is wat ik kan.".... 

Respect voor Phil Bloom en aan alle anderen die ( positief ) ergens de eerste mee zijn, want zij zijn de fundering voor vernieuwing en verbetering !


If you've enjoyed this message or Art Work on my Daily Art Blog, share this Blogger www.dwaalhaas.nl & www.dwaalhaas.com and spread the message. Thank you for sharing ..

No comments:

Post a Comment

Search in This Blog