Translate this Blogger

Dwaalhaas 2014 Weblog ( Feed ) "elke dag wat nieuws"

Thursday, November 15, 2012

de Waal©65 "andere tijden"

vandaag kwam ik weer een stukje over mijzelf tegen dat door een oude vriend en ex collega ( Fergus van der Stappen ) van het taxi bedrijf waar ik als "nacht-chauffeur" gewerkt heb, in die tijd gebruikte ik nog de naam de Waal©65, dat is later door toedoen van die collega's van Cibatax veranderd in "dwaal" ( een afkorting van De Waal )..
mijn voornaam Hans werd verbasterd door het dochtertje van een ex vriendin van mij, Hans werd Haas omdat die kleine meid nog geen Hans kon zeggen. een combinatie van beide namen maakt Dwaalhaas.

voor die gene die zich een voorstelling kunnen maken over hoe het leven ( en de gevaren ) kan zijn als nacht-chauffeur op een taxi in Eindhoven ( horeca, prostitutie, nachtclubs, junks, drugs, dealers, wapens, dronken mensen, onderwereld )  weten hoe belangrijk collega's s'nachts  op de taxi kunnen zijn, zij zijn vaak je enigste redding bij gevaar. dan krijgt een bijnaam als "Dwaal" ( verdwaalde geest, vreemd persoon ) in eens een heel andere lading...

en ook zo'n kleine meid, "helaas heb ik het nooit mogen mee maken om eigen kinderen te hebben" maar als je 3 tot 4 jaar lang "Haas" genoemd word in plaats van Hans, dan draag je de naam "Dwaal-Haas" met trots..

dit volgende schreef Fergus destijds over mij toen hij nog actief op het internet zat : 

"Waalinisme" is de artistieke uiting van de Eindhovense kunstenaar Hans de Waal.

Hij schildert zijn gevoelens, zijn emoties, zijn frustraties,... op doeken en dergelijken en uit hierdoor op kunstzinnige wijze zijn artistieke levensstijl.

Hans is een Eindhovenaar, geboren in 1965, een man met een ontzettend 'geleven' historie. Het leven heeft hem zwaar getroffen en door kunst gebruikt hij zijn kennelijke artistieke talent als uiting van zijn belevenissen.

©65:
Deze man heeft een octrooi/copyright op zijn lichaam in combinatie met zijn geboortejaar (1965) opdat zijn ervaringen en levensloop gewaarborgd zijn als historisch feit. En dezen uit hij in de vorm van kunst, die als paradox hieruit ontstaan zijn en vervolgens een kennelijke artistieke bijvoeglijke waarde heeft gekregen.

Deze kunst 'verkoopt' hij liever niet, maar 'gunt' hij een ieder die kenbaar maakt het te waarderen.

Deze man is emotioneel verwoest door een grote liefde op dramatische wijze te verliezen aan de dood, waardoor hij constant op zoek is naar een vervanging als pijnstiller. Omdat deze abrupte dood onverwacht was en de man een zeer uiteenlopend leven heeft gehad, treft hem ook kennelijk enkel gevallen met desastreuze levens-historie.

De vicieuze cirkel van ellende brengt Hans iedere keer weer tot nieuwe artistieke uitingen waardoor werkelijke kunstwerken ontstaan.

Zijn 'Waaltjes' zijn hem erg dierbaar. Het zijn z'n gevoels-uitingen.
Hans de Waal schildert niet om van te kunnen leven. Daarvoor heeft ie werk als taxichauffeur bij Eindhovens meest gerenommeerde taxibedrijf. Hij verkoopt zijn kunst immers enkel aan lieden die hij ze gunt. Niet aan argeloze opkopers of investeerders.
Een schilderij van de Waal©65 moet je gegund worden.

Fergus van der Stappen ).


oude video behorende tot het KRO televisie programma Nirvana "anders na de dood"

"er is sinds deze tijd veel veranderd"





No comments:

Post a Comment

Search in This Blog